Wat is een ‘citizen developer’ en kan iedereen er een worden?

Citizen developers zijn analytische denkers met domeinkennis: ze werken binnen de organisatie en hebben veel ervaring met bedrijfsprocessen.

Wie zich verdiept in de wereld van low code, komt al snel het begrip Citizen Developer tegen, als tegenhanger van de professionele softwareontwikkelaar. Wat betekent dit precies, kan iedereen er een worden en wat maakt een goede citizen developer?

Een citizen developer is iemand die met low code (of no code) applicaties ontwikkelt, zonder formele achtergrond of opleiding als software-ontwikkelaar. Omdat bouwen met low code vooral visueel van aard is en gebruikmaakt van bestaande componenten, hoeft een citizen developer geen uitgebreide programmeerkennis te hebben. 

Citizen developers zijn meestal analytische denkers met veel domeinkennis: ze werken binnen de organisatie en hebben veel kennis en ervaring met de bedrijfsprocessen. Het zijn vrijwel altijd kenniswerkers die informatie kunnen abstraheren, modelleren en goed zijn met logica. Ze hoeven zeker geen IT’er te zijn, dit soort mensen kunnen overal in je organisatie werken. En in low code kan een ervaren citizen developer minstens zo goed ontwikkelen als een traditionele developer. 

Wat is het verschil tussen een citizen developer en een traditionele developer?

Het verschil tussen een citizen developer en een traditionele developer zit ‘m in de manier waarop je software ontwikkelt. 

  • Een citizen developer doet dat met low code of no code - vooral op basis van een visuele interface en met bestaande componenten of bouwblokken. 
  • Een traditionele developer gebruikt code om software te ontwikkelen. 

Je zou ook kunnen stellen dat een traditionele developer een IT-opleiding heeft en uitgebreide IT-kennis en expertise. Dat hoeft natuurlijk niet, software-ontwikkeling is bij uitstek een vakgebied waarin je ook met zelfstudie of als zij-instromer ver kunt komen, dus factoren als een opleiding laten we verder buiten beschouwing.  Het verschil tussen de citizen developer en een traditionele developer zit ‘m primair in de manier van werken, en secundair in de kennis en achtergrond.

Low-code is niet alléén geschikt voor citizen developers!

Ook software developers met een flinke bak IT-kennis kunnen heel goed met low code werken. Een technische achtergrond en stevig getraind analytisch denkvermogen helpt absoluut om vloeiend met low code aan de slag te kunnen. Daarnaast is programmeerkennis niet noodzakelijk, maar kan deze zeker van pas komen.

Low-code heeft ook voordelen voor traditionele software-ontwikkelaars:

  • Met low-code kun je veel sneller ontwikkelen dan wanneer je from scratch bouwt. Dat geldt voor iedere high code software developer, ook voor ervaren programmeurs.
  • Voor minder ervaren developers is low-code een fantastische manier om snel te leren en resultaten te boeken. 
  • Daarnaast is low-code een prettige manier om snel meters te maken en je te focussen op wat aandacht nodig heeft, in de wetenschap dat alle randzaken goed geregeld zijn. De Grexx omgeving neemt je een hoop werk uit handen, waar je niet steeds opnieuw zelf het wiel hoeft uit te vinden. Denk bijvoorbeeld aan security en compliance.

Overigens kun je er binnen het Grexx platform ook voor kiezen om een deel van je applicatie wél met code te bouwen. Bijvoorbeeld wanneer low-code net niet de gewenste mogelijkheden biedt, of wanneer je het gewoon niet kunt laten een stukje code te schrijven…

Kan iedereen een citizen developer worden?

Ja en nee. In principe kan iedereen met low code aan de slag. Maar het is niet voor iedereen even geschikt. Low-code is vooral geschikt voor IT’ers en kenniswerkers met een goed analytisch vermogen en mensen met veel domeinkennis. We onderscheiden twee groepen: 

Citizen developers en analytisch denkvermogen

Analytisch denkvermogen helpt je enorm bij het ontwikkelen van applicaties met low-code. Praktisch gezien hebben we het dan over het abstraheren van processen of werkzaamheden naar modellen. Denk bijvoorbeeld aan het klassieke ‘als dit, dan dat’ - en liefst wat groter dan dat. 

Een analytisch denker kan relatief eenvoudig in kaart brengen wat nodig is om van situatie A naar situatie B te komen. Bijvoorbeeld, als dit type supportvraag binnenkomt, dan moeten proces X, Y en Z in gang gezet worden (met hier en daar een mits of maar, waar weer andere processen voor gelden). Zie je dit soort workflows direct voor je, dan zit het goed met die analytische skills. Ook logisch redeneren (logica), denken in oplossingen en efficiënt informatie kunnen verwerken helpt je daarbij. 

Dit type collega is de ideale citizen developer, die met relatief weinig training snel en succesvol low-code applicaties kan ontwikkelen. Een citizen developer met deze vaardigheden kan in low-code net zo goed vooruit als een traditionele developer. Verdere kennis van IT of programmeren is absoluut geen must. 

Citizen developers en domeinkennis

De tweede groep bestaat uit citizen developers met veel domeinkennis. Deze mensen kennen een vakgebied als de binnenkant van zijn of haar broekzak. Denk bijvoorbeeld aan de financiële sector, of wat kleiner, de processen waar hypotheekverstrekkers mee te maken hebben. Een domeinexpert weet precies hoe die processen in elkaar zitten. Hoe het zit met de wetgeving, welke ongeschreven regels er gelden, welke uitzonderingen je tegenkomt. Een domeinexpert word je niet zomaar - daar heb je (onder andere) vlieguren voor nodig.

Domeinkennis kan overigens over een (deel van een) vakgebied gaan, maar de term kan ook gebruikt worden voor de specifieke gang van zaken binnen een organisatie. Zo weet een kredietacceptant precies hoe het aanvraagproces in elkaar zit, en weet een supportmedewerker je alles te vertellen over de verschillende supportvragen waar het bedrijf mee te maken heeft. Vanuit dat oogpunt kan het heel logisch zijn om een kredietacceptant of supportmedewerker (ook) in te zetten als citizen developer.

Deze tweede groep citizen developers heeft niet persé de juiste skills om zelfstandig low code applicaties te ontwikkelen - analytisch denkvermogen is daarin een must. Deze groep heeft wél de juiste kennis en ervaring om bestaande low-code applicaties te testen, te onderhouden en verder uit te breiden.

Wat maakt een goede citizen developer?

Naast analytisch denkvermogen en domeinexpertise zijn er nog tal van vaardigheden en eigenschappen die je van pas kunnen komen als citizen developer. We zetten er een paar op een rij:

  • Je wíl graag citizen developer zijn of worden

Wellicht een open deur, maar toch: die kredietacceptant of supportmedewerker waar we eerder over spraken, wordt alleen een goede citizen developer als hij of zij dat zelf ook ziet zitten. Is de interesse of aandacht er niet, dan wordt het niets.

  • Oplossingsgericht werken

Een goede citizen developer is nieuwsgierig, puzzelt graag en werkt oplossingsgericht. Applicaties ontwikkelen met low code draait voor een groot deel om het oplossen van problemen: je identificeert en diagnosticeert de huidige situatie, je bedenkt een oplossing en die implementeer je. 

  • Kritisch denken

Naast het bedenken van oplossingen, moet je ook in staat zijn om je eigen oplossingen écht kritisch te bekijken. Is wat je bedacht hebt echt de juiste keuze? Wanneer werkt deze oplossing niet? Zijn er uitzonderingen te bedenken, en hoe ga je daar mee om? Waar moet je verder nog rekening mee houden? Kun je zelf de beren op de weg identificeren én uit de weg ruimen, dan vliegt de kwaliteit van je werk omhoog.

  • Creativiteit

Wie buiten de gebaande paden durft te denken komt verder. Omdat low code voor een groot deel bestaat uit bouwen met bestaande elementen, helpt het je wanneer je deze op verschillende manieren kunt bekijken.

  • Inleven in de gebruiker

Goede kans dat de applicaties die je bouwt uiteindelijk door andere mensen gebruikt gaan worden. Bijvoorbeeld door klanten, collega’s of leveranciers. Wil je dat zij de applicatie goed gebruiken, dan zul je je in moeten leven. Wat verwachten zij? Hoe maak je de applicatie foolproof?

  • Systematisch werken met oog voor protocollen

Wie modellen ontwikkelt, zal systematisch te werk moeten gaan. Als je applicaties steeds op gelijksoortige wijze opbouwt, maak je het beheer ervan een stuk eenvoudiger. Daar hoort ook bij dat je oog hebt voor de protocollen die binnen jouw organisatie gelden. Denk aan governance, privacy, security en gehanteerde best practices. 

  • Flexibele instelling

Wie met techniek aan de slag gaat zal al snel merken dat de ontwikkelingen elkaar rap opvolgen. Zonder IT-achtergrond ben je daar misschien niet zo op bedacht, maar technologie verandert vlot en daar zul je als citizen developer mee om moeten kunnen gaan. Snel leren, nieuwe tools omarmen, kunnen omgaan met feedback en jezelf blijven ontwikkelen zijn mooie eigenschappen voor een citizen developer.

Er zijn nog heel wat andere eigenschappen en skills te bedenken, waar een goede citizen developer baat bij heeft. Denk bijvoorbeeld aan oog hebben voor design, data snel kunnen doorgronden of goed communiceren en samenwerken. De lijst is in principe eindeloos - met bovenstaande zeven punten heb je in ieder geval een goed begin!

Citizen developer support, training & certificering

Bij Grexx vinden we het belangrijk dat citizen developers écht zelf aan de slag gaan met het bouwen. We doen er alles aan om je daarbij te ondersteunen. Zo bieden we een uitgebreide leeromgeving aan waarin we jou of jouw team leren werken met Grexx low-code, waarbij het ook mogelijk is je vaardigheden vast te leggen in een certificering. 

Daarnaast bieden we nog een aantal andere vormen van coaching & consulting, waaronder de wekelijkse Q&A-sessie waar je de Grexx community leert kennen en live vragen kunt stellen. Los daarvan hebben we een stevig supportteam dat graag met je meekijkt, mocht je ergens niet uitkomen. We zorgen er dan samen voor dat je weer verder kunt.

Je hebt nu een beeld van wat een citizen developer is en welke eigenschappen in die rol goed van pas komen. Wil je eens sparren over hoe dat zit voor jou of jouw team? Plan gerust een discovery call in! Ons team denkt graag met je mee.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?