Maak kennis met Managing Consultant Maarten

Maarten van der Jagt mag je gerust beschouwen als de harde kern van Grexx. Achttien jaar geleden begon hij bij Grexx.

Maarten van der Jagt mag je gerust beschouwen als de harde kern van Grexx. Achttien jaar geleden begon hij aan een toen nog wat onzeker avontuur, waar hij gelukkig goed op terugkijkt.

“Ik ben op toeval de IT ingerold en ik had het direct goed naar mijn zin. In 1998 startte ik in business process management en het bouwen van workflows, voor Staffware en later Tibco. Dat waren jaren van hard werken, ook internationaal, en veel feesten - ook internationaal. Dat is een mooie tijd geweest. Toen mijn werkgever van Engelse in Amerikaanse handen overging veranderde de bedrijfscultuur en ben ik verder gaan kijken. 

Via via kwam Grexx op mijn pad en daar zat direct een goede klik. Dat was begin 2006, we waren met z’n drieën toen: Pieter deed de verkoop, Ton bouwde het platform en ik ging oplossingen ontwikkelen voor de eerste klanten. Als ik er nu aan terugdenk was dit een hele spannende stap: Grexx stond nog niet stevig en ik had drie kleine kinderen van 4 jaar, 2 jaar en een paar maanden oud. Niet echt het moment om aan grote avonturen te beginnen. Maar het voelde goed en er was wederzijds vertrouwen, dus… aan de slag.”



Achtergrond

“Ik heb de HTS gedaan in Alkmaar, werktuigbouw. Niet echt een logische achtergrond misschien, wel eentje waar ik veel aan heb. Mijn opleiding draaide om in korte tijd hele complexe problemen oplossen. En dat stopt dan niet bij een plan: de vraag is altijd, gaat het werken? Het ontwerpen van een machine is trial and error. Het moet eerst conceptueel werken en vervolgens binnen de deadline en ook nog binnen budget worden opgeleverd. Die insteek, dat vind ik wel een echte HTS-eigenschap: we zijn realistische figuren, niet te theoretisch, we gaan praktisch aan de slag en zorgen dat het wérkt.

In mijn werk maak ik daar nog steeds goed gebruik van. Als managing consultant heb ik een hele brede functie. Mijn gesprekken met klanten draaien om goed luisteren en geïnteresseerd zijn in de business en de processen. Ik moet de omgeving echt begrijpen. En dat is interessant, want ik kom overal: ik heb met bloemisten gewerkt, in de financiële wereld, in de verzekeringen. Het belangrijkst is dat ik begrijp wat er speelt, daar iets voor bedenk en dan het proces richting de oplossing goed begeleid. Soms is dat heel technisch, soms ben ik lekker aan het bouwen, andere keren is het juist veel projectmanagement. Er komt communicatie bij kijken, verwachtingsmanagement, ondersteunen van de developers, testwerk, begeleiden van de livegang. En altijd blijft die HTS-vraag leidend: gaat het werken?”

Kroon op je werk

“De afgelopen tijd ben ik veel bezig geweest met Xelfer, een profilerings- en reflectiemethode waar we bij Grexx de techniek voor ontwikkeld hebben. Het lijkt op de DISC-methode, wat veel professionals kennen als de kleurenprofielen. Xelfer is gebaseerd op de RIASEC- en MBTI-tests, waarmee je kunt ontdekken hoe je in elkaar zit. Wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en in welke functie je op je best zou zijn. Dat kan gebruikt worden door werkgevers om de juiste mensen te vinden, voor beroepskeuzetrajecten, reïntegratieprocessen enzovoorts - op allerlei manieren.

Je ontdekt met zo’n tool bijvoorbeeld dat je als heftruckchauffeur vermoedelijk ook een goede dronepiloot zou zijn. Of dat je als stewardess mogelijk goed past in de uitvaartbegeleiding. De methode is heel uitgebreid en gericht op je kwaliteiten, vergelijkbaar met de arbeidsmarkttransformatie waar we met Jobliebe aan werken.

Het is een technisch complexe applicatie geworden, waarbij de UI en UX erg belangrijk zijn. De tool moet door werkelijk iedereen gebruikt kunnen worden, zonder begeleiding. We gingen voor een wat speelse look, gebruiksvriendelijk en absoluut foolproof, terwijl de applicatie ‘onder de motorkap’ behoorlijk ingewikkeld is. Dat is goed gelukt, ik ben er heel trots op. De app is vorig jaar live gegaan, de aftrap was een beroepskeuzetraject op een middelbare school. 150 leerlingen hebben de app gebruikt en kregen meer inzicht in wie ze zijn en wat bij ze past. Echt een kroon op je werk, als je ziet hoe je applicatie gebruikt wordt én dat het werkt.”

“Maak maar een plannetje…”

“We hebben een heel leuk team staan hier. Veel jonge mensen, gecombineerd met mensen die vooral jong van geest zijn. Leuke uitdagingen, fijne klanten. Ik heb het naar mijn zin zo. Wat ik altijd mooi gevonden heb hier, is het vertrouwen en de steun binnen de organisatie. Ik houd van vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik heb ideeën en daar wil ik wat mee. En binnen dit team is het dan: ‘Maak maar een plannetje en ga maar doen’. Dat vind ik mooi, een beetje ondernemerschap en van alle kanten het vertrouwen dat wat jij wil doen ook zin heeft. Dat is de reden dat ik al achttien jaar met plezier naar m’n werk ga.”

Privé

“Ik woon samen met Miriam in Schagen. Onze jongste dochter woont nog thuis, mijn zoon  en oudste dochter zitten op kamers en studeren. In mijn vrije tijd ben ik ook graag aan het bouwen, dat is toch wel een terugkerend thema… Als dertiger heb ik een huis gebouwd in Friesland, daar brengen we graag de zomers door. En ik mag graag varen. Wie weleens een bootje te water laat, weet wat een uitdaging het kan zijn om de juiste helling te vinden, dus daar bouwde ik trailerhelling.com voor. Dat is zo’n hobbyproject dat uit de hand liep: inmiddels hebben we 34.000 hellingen in 70 landen in kaart gebracht en is de website beschikbaar in vijf talen, voor meer dan 200.000 bezoekers per jaar. Net als Grexx is dat ook heel leuk om mee bezig te zijn!”

Benieuwd naar alle mogelijkheden?