Digitale transformatie op de arbeidsmarkt: “Het moet slimmer, toegankelijker en transparanter”

Recent mochten we Gert Diender in onze podcaststudio verwelkomen. Als CEO van Jobliebe vertelt hij graag over hun ambitieuze doel.

Recent mochten we Gert Diender in onze podcaststudio verwelkomen. Als CEO van Jobliebe vertelt hij graag over hun ambitieuze doel. Zijn LinkedIn tagline ‘Designing the future of work’ vat het prima samen: Gert en zijn team willen de arbeidsmarkt radicaal veranderen. Het moet slimmer, toegankelijker en transparanter. En met Jobliebe willen ze dat voor elkaar krijgen.

In de Grexx Community Podcast gaan we in gesprek met makers, innovators en ondernemers die de wereld met digitale transformatie nét een beetje mooier willen maken. In deze blog lees je waar het gesprek met Gert Diender over ging.

 

📺 Je kunt het gesprek ook terugkijken via YouTube.

Hoe het allemaal begon

Gert draait al een tijdje mee op de arbeidsmarkt. Hij begon in het bank- en verzekeringwezen, heeft een kleine twintig jaar HR-ervaring en was de afgelopen jaren veel bezig met HR rondom overnames en implementaties en CAO’s. Na al die jaren aan de zijlijn, geeft hij zelf aan dat het tijd was om de frontlinie te verkennen en met Jobliebe te kijken of hij beweging kan creëeren op de arbeidsmarkt. Waarvan akte.

Wat doet Jobliebe?

Jobliebe wil de arbeidsmarkt openbreken. De markt moet toegankelijker en transparanter worden, voor zowel werkende mensen als werkgevers. Het Jobliebe platform draagt daar op twee manieren aan bij.

Voor professionals

Jobliebe geeft je inzicht in wie je bent, wat je kunt én wat dat waard is. Mensen starten vaak met een cv, dat wordt verrijkt met behulp van patroonherkenning, profileringstests en vragenlijsten. Aan de hand daarvan wordt al snel duidelijk dat je niet alleen een prima timmerman bent, maar dat je ook in een hele serie andere functies goed zou kunnen passen. Die passende functies worden je vervolgens ook aangeboden.

De gedachte is dat je een eenmaal ingeslagen pad (als bijvoorbeeld timmerman of secretaresse) niet eindeloos hoeft te blijven volgen. Een bepaalde achtergrond maakt niet dat je alleen geschikt bent voor die ene functie. Door die achtergrond beschik je ook overal allerlei vaardigheden die bij andere functies van pas kunnen komen. Jobliebe opent zo deuren die eerder niet zichtbaar waren. 

Voor werkgevers

Dit principe werkt natuurlijk ook voor de andere kant: de werkgevers. Bedrijven en instellingen zijn gewend om vrij smal te kijken naar de vacatures die zij willen invullen. Wie een buschauffeur zoekt, is geneigd te kijken naar mensen die al buschauffeur zijn. Wie breder kijkt, niet naar de functie maar naar de vaardigheden, krijgt een veel grotere vijver om uit te vissen.

Selecteer je mensen op vaardigheden, dan zul je misschien wat meer moeten opleiden. In deze schaarse arbeidsmarkt hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Zeker niet als je op basis van vaardigheden aantoonbaar geschikte mensen kunt vinden.

Op deze manier biedt Jobliebe een fundamentele verandering in de manier waarop vraag en aanbod op de arbeidsmarkt aan elkaar gekoppeld worden. 

Overigens wordt het platform niet enkel ingezet voor mensen die ‘gewoon’ een andere baan zoeken. Het gaat óók om mensen die het leuk vinden om naast hun bestaande baan wat anders te doen. Iets wat ze heel leuk vinden, omdat het zo goed bij ze past. Omdat ze een dag per week iets heel anders willen doen, of in het weekend willen bijklussen. Of omdat ze als herintreder of zij-instromer aan de slag willen. Dat maakt extra arbeidscapaciteit vrij, waar werkgevers op dit moment om zitten te springen. 


En dan het papierwerk…

Als de professional en de werkgever het samen zien zitten, dan komen we bij een ander belangrijk aspect van werk: het papierwerk, zoals een arbeidsovereenkomst. Onder de noemer Jobliebe Direct kun je via het platform de samenwerking direct formeel vormgeven. 

En ook daar kan de arbeidsmarkt wel wat vernieuwing gebruiken: een baan voor het leven is passé. Jobliebe biedt daarom de mogelijkheid om een contract op te stellen op basis van werk in loondienst, als zelfstandige of als uitzendkracht. De techniek genereert automatisch alle verschillende opties, wat de fiscale en arbeidsrechtelijke kaders zijn en waar aan te sleutelen valt. Zo weten beide partijen zeker dat de zaken juridisch goed geregeld zijn en is de werkgever compliant met bestaande wetgeving. 

Met name voor de werkgever is dit een flinke slag qua efficiency. Het digitaliseren en automatiseren van het contractproces betekent dat arbeidsovereenkomsten een stuk sneller worden opgesteld, met minder arbeidsrechtelijke en fiscale risico’s.

In de praktijk

Jobliebe timmert flink aan de weg en draait op dit moment een pilot met drie verschillende klantgroepen. Er is gekozen voor drie verschillende aanpakken: regionaal, sectoraal en bedrijfsspecifiek. 

  • Regionaal werkt men met De Riverboard, een samenwerkingsverband van zo’n 500 bedrijven in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Deze bedrijven willen elkaar open en eerlijk vooruit helpen, waarbij het uitwisselen van goed passend personeel voor alle betrokkenen interessant kan zijn.
  • Sectoraal werkt Jobliebe met vier netwerkbeheerders en een aantal aannemers in de energietransitie, om te kijken of het platform binnen de sector mensen bij elkaar kan brengen. Je kunt dan denken aan mensen die sjouwen met zonnepanelen of de mensen die op hoogspanningsmasten werken, die binnen de sector een hele andere functie zouden willen vervullen.
  • Bedrijfsspecifiek werkt men met een aantal ziekenhuizen die onderling samenwerken en willen ontdekken of deze instellingen ook een gezamenlijk succesverhaal kunnen bouwen.

Bedrijfsspecifiek werkt men met een aantal ziekenhuizen die onderling samenwerken en willen ontdekken of deze instellingen ook een gezamenlijk succesverhaal kunnen bouwen.

De kickoff met deze drie klantgroepen is voor Jobliebe een droomstart. Enerzijds omdat men het belang van deze nieuwe aanpak ziet, anderzijds omdat men de techniek waardeert. Het Jobliebe platform werkt eenvoudig en is gebruiksvriendelijk. Kijk je naar ziekenhuizen of andere grote bedrijven waar de planners vastlopen in hun arbeidscapaciteit, dan zie je dat men behoorlijk wat handelingen moet doen om daaruit te komen. Het aannemen van de juiste mensen is een kunst opzich, en het papierwerk komt met fiscale en arbeidsrechtelijke risico’s die niet altijd goed te overzien zijn. Dat maakt Jobliebe een stuk eenvoudiger.

Over de techniek

Het platform van Jobliebe kun je in twee delen zien. Enerzijds worden er vaardigheden in kaart gebracht en matches gemaakt. Het verrijken van profielen en het matchen van partijen wordt gedaan met behulp van 8vance Matching Technology. Het Venlose 8Vance ontwikkelt al ruim acht jaar AI-based software, specifiek gericht op skill-based matching in recruitment. Hun aanpak sluit perfect aan bij wat Jobliebe wil bereiken.

Wordt een match geformaliseerd, dan komen we bij het tweede deel van het platform. Dit is gebouwd op het Grexx Platform en bestaat uit het opstellen van contracten, met aandacht voor alle relevante wet- en regelgeving. Achter de schermen staat er een complexe applicatie vol business rules die ervoor zorgen dat werkgever en professional op de juiste manier door de protocollen heengaan. 

Jobliebe koos voor Grexx omdat de grote hoeveelheid protocollen relatief eenvoudig opgesteld worden én laagdrempelig aangepast kunnen worden in geval van wijziging van de wet- of regelgeving. In principe zijn wetten natuurlijk vrij statisch (en de protocollen dus ook), maar ze worden wel met enige regelmaat op detailniveau gewijzigd. Er komt bijvoorbeeld meer toezicht, men bedenkt nieuwe regels voor tijdelijke contracten, er wordt een minimumtarief ingevoerd - relatief kleine wijzigingen, maar uiteraard met grote gevolgen. Binnen het Grexx Platform kun je zulke wijzigingen efficiënt doorvoeren, zonder dat je het hele proces weer opnieuw hoeft uit te werken. Die flexibiliteit maakt Grexx een prettige keuze voor dit deel van het platform.

En dan… over drie jaar?

Afrondend wordt Gert gevraagd naar zijn perspectief voor de komende tijd: waar staat Jobliebe over drie jaar? Aan zijn ambitie zal het niet liggen: zijn wens is dat Jobliebe een mooie infrastrctuur biedt die toegankelijk is voor de gehele BV Nederland. Hij zou graag alle Nederlandse bedrijven de mogelijkheid bieden om anders naar de arbeidsmarkt te kijken, en te profiteren van hoe het ook kan. 

Naast op vaardigheden gebaseerde recruitment zou het mooi zijn om de BV Nederland ook toegang te geven tot de protocollentechniek die Jobliebe nu heeft staan. De traditionele werkwijze rondom het opstellen van contracten, en het uitzoek- en regelwerk dat daarbij komt kijken, dat kan met behulp van Jobliebe Direct echt een stuk efficiënter.

We wensen Team Jobliebe veel succes! En… natuurlijk staat de uitnodiging om over een tijd nog eens in de podcast te vertellen over resultaten.

Jobliebe is een mooi voorbeeld van hoe je met een goed idee en het digitaliseren en automatiseren van processen en werkzaamheden een markt flink kunt opschudden. Bij Grexx worden we heel blij van het enthousiasme waarmee Jobliebe dit avontuur aangaat! Heb je zelf een goed idee waar je eens over wil sparren? Plan een discovery call met een van onze collega’s of start een free trial en ontdek het platform. 

Over deze podcastserie: Grexx Community

In de podcastserie Grexx Community gaan we in gesprek met ondernemers, disruptors en innovators. Mensen die hun kans zien om met digitale transformatie de wereld een stukje mooier te maken. Zij vertellen over hun ambitie, hun business case en hun aanpak. Waar mogelijk nemen we ook de (eerste) resultaten mee. Deze podcast wordt gehost door Grexx CEO Pieter Hufen.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?